Dalende bezoekerscijfers na 22 maart? Tijd om het tij te keren!

donderdag, 21 april, 2016

Ons land staat momenteel onder zware economische druk.  Ook op het vlak van toerisme horen we heel veel negatieve berichten. Toeristen blijven weg, kamers blijven leeg, restaurants hebben minder couverts,… maar gaan de bezoekersaantallen ook in onze musea en attracties in dalende lijn?

Het toerisme in ons land heeft duidelijk te lijden onder de aanhoudende negatieve berichtgeving in binnen- en buitenland. De hele wereld kent inmiddels Molenbeek. De aanslagen in Zaventem en Maalbeek, en de terreurdreiging niveau 3 zijn voor vele touroperators voldoende redenen om België te mijden. Daarbij spelen niet alleen praktische hinderpalen, maar vaak ook emotionele beslissingen op basis van ‘berichten’, of vaak zelfs geruchten. In sommige landen, waaronder Japan, wordt een negatief reisadvies gegeven voor België.

Uit een recente ledenbevraging van onze koepelorganisatie is gebleken dat de negatieve gevolgen van deze crisis niet alleen voelbaar zijn in de grootstedelijke gebieden, maar dat er vooral vanuit de doelgroep ‘scholen’ een terugval te noteren valt bij onze attracties en musea. Hier en daar klinkt zelfs een noodkreet.

Via Toeristische Attracties’ zullen we vanaf morgen, elke dag een persbericht uitsturen met telkens een positieve boodschap. We willen op die manier onze eigen bevolking sensibiliseren dat er meer is dan aanslagen en terreurdreiging, en de mensen elke dag opnieuw informeren dat er zoveel leuks en leerrijks te beleven valt in ons land. We doen dat gedurende exact één maand, en starten symbolisch op 22 april!

Met onze dagelijkse persberichten hopen we de algemene perceptie van het grote publiek over onze toeristische bestemming te verbeteren, eerst in het binnenland en vervolgens ook in het buitenland, waardoor mensen ook opnieuw met een veilig gevoel een (klas/groeps)uitstap plannen. Kortom, we willen mensen massaal bereiken en hen charmeren  om onze musea en attracties en bij uitbreiding heel Vlaanderen en Brussel te blijven bezoeken.

We rekenen graag ook op jouw medewerking om deze positieve boodschap met ons en met jullie lezers, luisteraars of kijkers te delen.