Trek ook je stoute schoenen aan en ontdek ‘Eperon d’Or’!

vrijdag, 29 april, 2016

24 april, Erfgoeddag in Vlaanderen. De dag ook waarop Eperon d’Or voor het eerst de deuren opende voor het grote publiek. Meteen een schot in de roos. Maar liefst 1.027 geïnteresseerde bezoekers genoten niet alleen van de prachtige unieke collectie, maar ook van het schitterend gerestaureerd gebouw. Inmiddels lopen de reserveringen zeer vlot binnen.

Het gloednieuwe museum Eperon d’Or, dat gevestigd is in het prachtig gerenoveerde art deco gebouw van de voormalige gelijknamige schoenfabriek, toont het verhaal van de groei, bloei en teloorgang van de schoenen- en borstelindustrie.  In Izegem kende deze industrie een echte hoogconjunctuur tijdens het interbellum. Begin 2017 opent het tweede luik van het museum met aandacht voor grondstoffen, het ambacht zelf én de mechanisatie ervan.

Groepen & scholen
Inmiddels lopen vooral de reserveringen van scholen heel erg vlot. Scholen uit het hele land, zowel algemeen secundair als technisch onderwijs, komen kennis maken met de rijke geschiedenis van de schoenen- en borstelindustrie in Izegem. De verhuis naar een nieuwe locatie, de nieuwe museuminrichting en de nieuwe selectie van tentoongestelde topstukken zorgen ook voor een vernieuwing van het educatieve aanbod. Een eerste nieuwe formule - een speelse museumzoektocht “Waar is Eduard” - is gericht op klassen uit de 2e en 3e graad lager onderwijs. Andere formules volgen. ‘Stoom en Stroom’ richt zich op leerlingen uit de 3e graad lager onderwijs, en brengt ook een bezoek aan het nabijgelegen Museum Stoom en Stroom.
‘Vriendengroepen & buurtverenigingen, fietsclubs, dienstencentra, afdelingen van socio-culturele verenigingen als Markant, OKRA, Neos… vinden eveneens de weg maar Eperon d’Or’ zo vertelt conservator Hilde Colpaert. ‘Ook organisaties als Zilveren en Koperen Passers behoren tot ons cliënteel’.

Special guests
Binnenkort komen ook de leden van Shoefed (de Belgische federatie van het Schoenbedrijf) langs. En er is een akkoord met Syntra om jaarlijks met de cursisten van de opleiding Schoenmaken een bezoek te brengen aan het museum. Daarnaast  zijn er ook meerdere contacten met de borstelindustrie. Binnenkort zijn de mensen van het MoMu uit Antwerpen te gast. In het kader van hun expo Footprint werd een beroep gedaan op kennis en collectiestukken van Eperon d’Or.

Perscontact        

Toeristische Attracties vzw

Bart Vermeulen
0475 71 97 42

Info & beeldmateriaal

Eperon d’Or

Hilde Colpaert
051 33 73 97